HTML

Itt a piros!

Pénzügyi szolgáltatások nélkül nehéz az életünk, pénzügyi szolgáltatásokkal pedig még nehezebb.


Az Itt a piros! megmutatja, hol, melyik termékkel és hogyan trükköznek a bankok, alapkezelők, pénzügyi közvetítők, hogy Neked már ne kelljen a csapdákat keresgélned.


Bűvészkedik a szolgáltatód? Átverésszagot érzel? Írd meg!
ittapiros@gmail.com

Portfolio Blogger

Friss, piros, ropogós

2009.06.30. 09:25 Itt a piros!

Ingyenes buszért kuncsorgott a képviselő

Végre úgy tűnik, valamelyest szigorítják azt a gátlástalan szabadrablást, amit feddhetetlen jellemű országgyűlési képviselőink költségtérítés jogcímen folytattak évek óta, mintegy kvázinemesi jogon járó kiváltságaikkal élve. Persze nemcsak kis hazánkban áll a bál a képviselői juttatások körül, elég csak a brit botrányokra gondolni.

Abban viszont biztosak lehetünk sajnos, hogy az a tény, hogy a világ egyik legrégebbi parlamentáris rendszerében képviselőként közpénzen pornófilmeket lehetett kölcsönözni, picit sem javít az erkölcsi téren nem túl szofisztikált, ellenben esetenként kimondottan ostoba országgyűlési képviselőink hozzáállásán, szóval még épp jókor jött a törvénymódosítás.

Ennek kapcsán bukkantam egyébként a Fidesz erőit képviselő Kovács Ferenc szösszenetére, ami joggal pályázik a ciklus leghülyébb indoklásával ellátott beadványának címére, pedig csak alig egy-két hónappal a választások után keletkezett (oké, nem néztem át az azóta beadott összes indítványt, biztos van még egy-két hátborzongató marhaság köztük). A sztori tehát nem mai, de jól jellemzi a fejekben uralkodó állapotot.

A Vas megye 4. választókerületéből lángcsóvaként feltört honatya (sic!) az országgyűlési képviselők költségtérítéséről szóló törvény körüli huzavonában még 2006 nyarán adott hangot azon markáns véleményének, miszerint nem helyes, ha a képviselők ezentúl nem vehetik igénybe ingyenesen a tömegközlekedést.

Már a felvetéstől is gurgulázó nevetés kerített hatalmába, ahogy elképzeltem a haza gondterhelt bölcseit, ahogyan két csirkés kofa között szorongatják a helyközi busz fogódzkodóját útban az országgyűlés felé, de aztán következett az indoklás, ami mindent visz. A lángeszével feltehetően kisebb tárgyakat is lebegtetni képes szakember ugyanis a következő érveléssel támasztotta alá fenomenális javaslatát (szó szerint idézem a beadványból, nehogy sérüljön az érvrendszer):

„A Toller László országgyűlési képviselő által június 19-én elszenvedett sajnálatos autóbaleset is ráirányítja a figyelmet arra, hogy biztonságosabb, ha az országgyűlési képviselők továbbra is ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken.”Micsoda? Hogy mondod Fecó? Tényleg annyira hülye vagy, hogy ezt komolyan gondoljad, vagy tényleg annyira hülye vagy, hogy ezt viccesnek találd? Egyáltalán, melyik a jobb, ha teljes mellszélességgel kiáll valaki egy ilyen baromság mellett, vagy ha annyira cinikusan viszonyul egy képviselő az egész költségtérítési mizériához, hogy a markába röhögve ad be ilyen elképesztő indoklásokat?

A végén jöjjön azért a happy end: A javaslat természetesen szerencsére nem jutott el a szavazásig, az alkotmányügyi bizottság ugyanis elutasította az indítvány tárgysorozatba vételét. Ezzel együtt tényleg nem vagyok benne biztos, hogy a jelenleg hatályos törvény szerint nem jár ingyenes tömegközlekedés a képviselőknek, de nem volt erőm feltúrni a vonatkozó jogszabályt. Ha valaki tud erről biztosat, most szóljon, vagy hallgasson örökre.

11 komment

Címkék: költségtérítés országgyűlési képviselő blőd


A bejegyzés trackback címe:

https://ittapiros.blog.hu/api/trackback/id/tr971217121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sebcsaba 2009.06.30. 11:43:39

Igen. Legyen ingyenes nekik a tömegközlekedés és legyen ingyenes számukra bármelyik munkásszálló. Cserébe se lakhatásra se utazásra ne kaphasson költségtérítést.

Sir Nyű 2009.06.30. 11:54:18

Szakcsi Lakatos Bela foldalattival utazik a koncertje utan, neki nem budos. Igaz, felnivaloja sincs...

Qju 2009.06.30. 12:34:49

SZVSZ, legyen minden tömegközlekedés minden magyar adófizető állampolgárnak INGYENES!
Diszkriminatív kitétel, kivéve az egyházi és az állami tisztségviselőknek, képviselőknek.

szelephézag 2009.06.30. 12:53:47

Miért azoknak ingyenes mindig valami, akik bőven ki tudják fizetni?

n_gyula 2009.06.30. 13:06:32

Igen! Vonatkozzon rájuk is a munka törvénykönyve szerinti lakhatási és utazási költségtérités !
Legyenek ők is Magyar állampolgárok !

Dirky 2009.06.30. 13:41:02

Tulajdonképpen miért is ne lehetne nekik ingyenes a tömegközlekedés? Aki nem használja, az nem kerül nekünk pénzbe, aki meg igen, az tényleg megérdemel legalább egy 50%-os kedvezményt.

záporjózsi 2009.06.30. 15:02:20

@Dirky: Már meg is kaptad. A vasút ma kb. 18-25 Ft-ért mozgat egy ülést 1 km-re. Te 10-25 Ft-ot fizetsz érte. Ha jól kombinálod az utazást, meg is van a félár. A többit a költségvetés fizeti.

Dirky 2009.06.30. 15:24:21

@záporjózsi: Na igen, de a vasút állami finanszírozása más téma. Akkor mondjuk azt, hogy kétmillió kedvezményre jogosult mellett aztán édesmindegy ez az alig négyszáz. Rendes elszámoltatás mellett nem sajnálnám tőlük.

záporjózsi 2009.07.02. 09:17:08

@Dirky: Inkább azt kérdezném meg, hogy miért kell ennyi embernek kedvezményt adni? Miért nem lehet a fizetésbe beépíttetni?
süti beállítások módosítása