HTML

Itt a piros!

Pénzügyi szolgáltatások nélkül nehéz az életünk, pénzügyi szolgáltatásokkal pedig még nehezebb.


Az Itt a piros! megmutatja, hol, melyik termékkel és hogyan trükköznek a bankok, alapkezelők, pénzügyi közvetítők, hogy Neked már ne kelljen a csapdákat keresgélned.


Bűvészkedik a szolgáltatód? Átverésszagot érzel? Írd meg!
ittapiros@gmail.com

Portfolio Blogger

Friss, piros, ropogós

2009.02.13. 14:17 Itt a piros!

Parában derül csak ki igazán a mutyizás

Oké válság, oké bukta mindenhol, oké száz meg ezer évben egyszer, de akkor is. Egy dolog, ha a piacok miatt veszítek pénzt, és egy másik, ha az alapkezelő nem azt csinálja az alapomban, amire leszerződtünk. Mert az első az kellemetlen, a másiktól viszont tényleg hajlamos az ember feje eldurranni. Pláne, ha pont egy olyan alapról van szó, amit direkt pontosan azért vettem meg, mert tudtam, hogy para van mindenhol, és megpróbáltam volna valami kevésbé rizikós befektetési alapban átvészelni a nehezét. Hát nem jött össze, és nem rajtam múlt, az is biztos.

Történt ugyanis, hogy éppen sikerült egy olyan alapkezelő olyan pénzpiaci alapját – Erste Nyíltvégű Pénzpiaci Alap, hogy egészen konkrét legyek - kiszemelnem erre a célra, amelyik sikeresen mutyizott össze egy kockázatosabb terméknek is „dicséretére” váló veszteséget, miközben a versenytársak hasonló alapjai lényegesen kisebb hullámzással vergődtek át a legkeményebb heteken.

Mert ilyenek voltak, ez egyértelmű, nem azt kérem számon, hogy amikor a jegybank a forint árfolyama elleni spekulatív támadás (vagy volt ilyen, vagy nem, most azért lényegesen gyengébb a forint, mégsem pattognak...) miatt kamatot emelt, meg meghalt a kötvénypiac és a hozamok az egekben szárnyaltak, miért voltak kisebb veszteségek. De az én kiváló alapom mint a kő, úgy esett bő két hónapon keresztül, szépen maga mögött is hagyott minden más pénzpiaci alapot, nem is kicsit. Na de miért is?

A Napi Gazdaságban olvastam azt hiszem, hogy valami olyan vállalati kötvénybe (vagy ki tudja mibe, az újságnak ezt nyilatkozták) nyúlt bele az alapkezelő, aminek a piaca a válság miatt hirtelen kiszáradt, és ezért csak nagyon nyomott áron tudták eladni. De már felszámolták a teljes pozíciót, nem lesz további kellemetlen veszteség emiatt. Nem emlékszem ez pontosan mikor volt, de arra igen, hogy utána még egy-két hétig ugyanúgy esett az árfolyam.

Aggodalomra semmi ok persze, december közepe óta megint normális ügymenetet mutat a grafikon (a BAMOSZ oldaláról le lehet tölteni excelbe az adatokat). De ez mégsem frankó így, és nem is az a 3-4 százalék fáj, amit elbuktam (ennél sokkal több veszett volna bármi máson), hanem az akaszt ki, hogy nem elég ez nyomorult válság, még azzal is bukom a pénzt, hogy a szolgáltatók vígan bütykölgetnek mindenféle homályos dologgal, és akkor sem képesek abbahagyni, amikor igazán forróvá válik a szitu. Na ez az igazi baj.

Szólj hozzá!

Címkék: válság mutyi veszteség befektetési alap


A bejegyzés trackback címe:

https://ittapiros.blog.hu/api/trackback/id/tr41977765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása