HTML

Itt a piros!

Pénzügyi szolgáltatások nélkül nehéz az életünk, pénzügyi szolgáltatásokkal pedig még nehezebb.


Az Itt a piros! megmutatja, hol, melyik termékkel és hogyan trükköznek a bankok, alapkezelők, pénzügyi közvetítők, hogy Neked már ne kelljen a csapdákat keresgélned.


Bűvészkedik a szolgáltatód? Átverésszagot érzel? Írd meg!
ittapiros@gmail.com

Portfolio Blogger

Friss, piros, ropogós

2009.02.04. 16:32 Itt a piros!

Magasan tesznek az ügyfelekre a bankok

Az elmúlt hetekben számos devizahiteles szembesülhetett azzal, hogy számottevően megemelkedett jelzáloghitel törlesztő részlete. Aki még nem, az hamarosan fog. A legrosszabb azonban nem az az egészben, hogy a forint gyengülésének következményeit kell elviselnünk, hanem a bankok felelőtlenségét és a magyar szabályozó szervek inkompetenciáját.

Ha egy CHF adós a legrosszabb pillanatban adósodott el, akkor is csak 35%-kal nőhetett meg törlesztőrészlete az árfolyam miatt, miközben többen ennél többet kénytelenek fizetni. Hogy miért? Azért, mert a bankok szemetek, sőt tisztességtelenek.

A törlesztőrészlet növekedése 5 tényező miatt következhet be:

  1. a konstrukció miatt (ha valaki kedvezményes- pl. 6 hónap csak kamat - konstrukciót választott) – erről az ügyfél tehet
  2. a forint gyengülése az euróval szemben – az ügyfél tudatosan vállalata a kockázatot, az olcsóbb hitelért cserébe
  3. a CHF erősödése az euróval szemben – szintén az ügyfél hibája. Vett volna fel 2 ezer forinttal drágább hitelt euróban
  4. egyes bankok kiszélesítették a deviza árjegyzéseiket. Ez azt jelenti, hogy korábban pl. a középárfolyam + 1-2 forinton törleszthettünk, most ez lehet középárfolyam + 3-4 forint
  5. a bank önhatalmúlag megváltoztatta a kamatot

Az egészből az 5. különösen kellemetlen, hiszen arra az ügyfél nem számíthatott, hogy a 6%-os THM-ből pikk-pakk 9%-os lesz. Miért is van ez. A bankok felelőtlenek voltak, s ezt most az ügyfeleken verik le, miközben a szabályozó hatóságok inkompetensek.

A helyzet egyszerű. Az egyik oldalon az ügyfél felvett 20 évre 50 000 CHF hitelt, ami a banknak nyilvánvalóan nem volt meg. Mit csinált ilyenkor a bank. Nem hosszú lejáratú CHF hitelt vett fel, nem CHF kötvényt bocsátott ki, nem váltotta át forintbetéteit hosszú távra CHF-re. Ehelyett kötött egy bonyolult devizapiaci műveletet, amellyel pár évre megoldotta, hogy ne legyen kockázata abból, hogy forint a forrása és CHF a követelése. Ezeket az un. swapokat most a korábbinál drágábban lehet újrakötni (mivel válság van teljesen elszakadt az ilyen ügyletek bankközi hozamszintje az állampapírokétól)), a bankok a többletköltségeket pedig azonnal továbbhárítják. Nem törődnek azzal, hogy az ő átgondolatlan finanszírozási politikájuk miatt történt ez, hiszen az ügyfél mindent elvisel.

A legdurvább az egészben, hogy a lakáshitelszerződések szerint ezt megtehetik. Minden földi halandó olyan szerződést írt alá, amely erre felhatalmazza a bankok, így az ügyfélt terheli a hibás banki finanszírozási politika.

Az egészben sáros az MNB meg PSZÁF is. Miért nem kényszerítették arra az amúgy külföldi tulajdonban lévő bankokat, hogy amit kihelyeznek, az legyen meg nekik? Miért nem kötelezték őket, hogy az ügyfelek választhassanak olyan konstrukciót, amely fix képlet alapján állapítja meg a kamatot és a kezelési költség (pl svájci állampapírhozam+ fix kamatfelár + fix kezelési költség). A lakossági kínálatban ilyen nem szerepelt, pedig sokan kifizettek volna érte fél százalékkal magasabb aktuális kamatot. Az lehet, hogy ilyenkor kötvényt kellett volna kibocsátani, s nem lehetett volna „bonyolult” devizapiaci tranzakciókat csinálni, de az ügyfél biztonságban lett volna.

A szabályozók masszívan lesz@.ták azt, hogy mi lesz az ügyféllel, mint ahogy teszik most is. Csak a bankrendszer stabilitása lebeg a szemük előtt, még ha a hiteles beledöglik is. Ahelyett, hogy épeszű szabályozással fogták volna vissza bankokat, mint ahogy Horvátországban megtették.

Most az ügyfél szív (nem elég az árfolyam), a bankok felteszik a kezüket, a szabályozók meg okoskodnak, pedig csinálhattak volna valamit korábban. Az egész egy gittegylet, amely magasan tesz arra, hogy mi lesz a lakossággal. Aztán meg a sok okos közgazdász csodálkozik, hogy az emberek miért vágynak a paternalista államra. Az inkompetens szabályozók és a külföldi érdekeket képviselő bankok nem védenek senkit, csak saját magukat.

Szólj hozzá!

Címkék: bank átverés devizahitel


A bejegyzés trackback címe:

https://ittapiros.blog.hu/api/trackback/id/tr78977663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása